ואדי ניסנאס מציע חוויה תרבותית וקולינארית הנגלית בסמטאות הצרות בשכונה
סיור בשכונת ואדי ניסנאס יחשוף אתכם אל בתי אבן ישנים, סמטאות צרות ושוק אחד ססגוני במיוחד, ומומלץ שלא לוותר עליו בבואכם אל העיר.
טעם של פעם
שכונת ואדי ניסנאס מחברת, מאז הקמתה במהלך המאה ה- 19, בין שכונת הדר לעיר התחתית של חיפה. השכונה שנבנתה כשכונת פועלים ערבית, הפכה בימי המנדט הבריטי לרובע עירוני פעיל ומשגשג עד שנכבשה על ידי כוחות "ההגנה" בשנת 1948. בעוד מרבית תושביה הערביים של העיר חיפה עזבו אותה בתום מלחמת העצמאות, כ- 3000 מהם בחרו להישאר בעיר, חלק מהם בשכונת ואדי ניסנאס. גם כיום, רוב רובם של תושבי השכונה הינם ערבים, ששימרו ושמרו על זהותה הערבית של השכונה, בכלל זה במבני האבן של השכונה, בסמטאות הצרות, בשוק הססגוני ועוד.
חוויה מעוררת חושים
ההליכה בסמטאות של ואדי ניסנאס, ועל אחת כמה וכמה בסמטאות השוק, מעוררת לא מעט חושים. הבניה העתיקה באבן גיר, מרפסות הקשתות, החצרות בהם נטועים עצי גפן ורימון לוקחים אותנו אל העבר, ויוצרים תחושה כפרית בלב ליבה של העיר חיפה. המראות הציוריים הללו מתחבבים בקלות על העין, וזהו רק החוש הראשון שקם לחיים בעת הטיול בוואדי. עבור חוש הריח מהווה ההליכה ברחובות ואדי ניסאס חוויה מיוחדת במינה. ריחות הקפה שנקלה ברגעים אלו ממש, התבלינים המוכרים יותר או פחות, הירקות והפירות הטריים שלא תמצאו באף סופר, וכמובן ניחוחות התבשילים נישאים בין רחובות הואדי וקשה להישאר אדישים אליהם.
עם הריח בא התיאבון, ואין ספק שהמטעמים הרבים שניתן למצוא במסעדות ובדוכנים השונים של ואדי ניסנאס יהיו ערבים לחיככם. מסעדות וותיקות מציעות תבשילים מן המטבח המסורתי שכמותם לא טעמתם עד כה. בשוק אף נמצאות שתיים מהפלאפליות הטובות ביותר בארץ, הממוקמות זו מול זו כך שגם אם עמוס אצל האחת לא תצטרכו ללכת רחוק. חנות הממתקים הממוקמת בסוף השוק מהווה דרך מעולה לסיים את הביקור בשכונה עם טעם מתוק של עוד, שילווה אתכם עד ביקורכם הבא.
דו קיום דתי ועדתי
שכונת ואדי ניסנאס מארחת מדי שנה את פסטיבל "החג של החגים", בסמוך למועד תחילתה של שנה אזרחית חדשה. הפסטיבל מאחד יחד את חגיגות חג החנוכה היהודי וחג המולד הנוצרי, ובחלק מן השנים אף את חג הרמדאן המוסלמי (בשנים בהם הוא חופף או סמוך לחגים האחרים) ומסמל וחוגג את דו הקיום הדתי והעדתי, אשר מהווה חלק בלתי נפרד מן העיר חיפה. במהלך ימי הפסטיבל מתקיימים אירועים רבים, ביניהם קונצרטים, מופעי חוצות, תהלוכת חג המולד ועוד. במהלך ימי הפסטיבל מוצגות בסמטאות הוואדי תערוכות אומנות שונות, כמו גם בבית הגפן (מרכז תרבותי- חברתי יהודי- ערבי) ובגלריות סמוכות נוספות. כמו כן, נערכים סיורים ייחודים בשכונה, כמו סיור סמי מיכאל הלוקח אותנו דרך הסמטאות אותן הוא מתאר כה יפה בספרו 'חצוצרה בואדי', שנכתב בהשראת ואדי ניסנאס, סיור אמיל חביבי ואחרים.
איך מגיעים?
אל ואדי ניסנאס ניתן להגיע בקלות מתחנות הנביאים או סולל בונה של הכרמלית. מתחנת הנביאים פונים אל רחוב שבתאי לוי בו תמצאו גרם מדרגות שיוביל אתכם אל רחובות הוואדי. אם אתם יוצאים מתחנת סולל בונה הירידה אל הוואדי היא דרך רחוב חורי. דרך נוספת ומקסימה להגיע אל הוואדי היא דרך מסלול המדרגות, המתחיל במרום הכרמל ויורד על לסמטאות הוואדי. בדרך תוכלו ליהנות מירידה בין רחובות העיר חיפה אשר יחשפו אתכם לנוף המרהיב הניבט מהם, ונמתח בחלק מן הימים עד לראש הנקרה. אם בחרתם בדרך זו, תוכלו לעלות חזרה אל הכרמל באמצעות הכרמלית, בנסיעה קצרה עד לתחנת גן האם.